18 Nisan 2011 Pazartesi

Şarabın Kolesterol ve Kalp Hastalıklarının önüne geçtiği bilimsel olarak ispatlandı

Son zamanlarda sıkça duyulan şarabın insan sağlığına faydaları konusuna uzmanlardan açıklama geldi. Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği ve Tıp Fakültesi birimlerinin iş birliği ile 10 kişilik bir ekibin 5 yıldır sürdürdüğü çalışmalarda şarapların insan sağlığı üzerine etkileri incelendi. Araştırmanın sonuçlarına göre, şarabın içerisindeki bileşenler, kolesterol ve kalp hastalığı risklerini azaltmak için birebir.
Proje Başkanı ve Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hatice Kalkan Yıldırım araştırmalar sonucunda organik ve organik olmayan kırmızı şarapların yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduklarının ortaya çıktığını belirtirken, “Şarabın içerisinde tespit ettiğimiz fenolik bileşenleri ve bunların insan vücuduna olan etkilerini saptadığımızda şarabın kolesterolden, kalp hastalıklarına ve hatta kansere kadar birçok sağlık sorununun önüne geçebileceğini gördük. Araştırmalarımıza göre hiç alkol tüketmeyenlerin, günde 1-2 bardak şarap tüketenlere göre daha yüksek ölüm oranına sahip oldukları görülmektedir. Bu nedenle günlük alkol tüketimini optimum bir seviyede tutmak gerekmektedir" diye konuştu.

Belirli düzeyde alkol ölüm oranını azaltır
Alkol tüketimi ve insan sağlığı arasındaki ilişkiye bakıldığında, belirli düzeyde günlük alkol tüketimiyle ölüm oranı azaltılabilineceğini belirten Doç. Dr. Hatice Alkan, “Alkol tüketiminin artması ile risk de artmaktadır. Ancak hiç alkol tüketmeyenlerin, günde 1-2 bardak şarap tüketenlerle göre daha yüksek ölüm oranına sahip oldukları görülmektedir. Bu nedenle günlük alkol tüketimini optimum bir seviyede tutmak gerekmektedir. Yapılan çalışmalarda günlük olarak alınan 20-25 g alkolün, koroner kalp hastalık riskini %21-25 oranında azatlığı ortaya çıkmıştır. Bu durumda, sağlıklı erkekler için günlük doz 30-40 gram alkol (2-3 bardak), sağlıklı kadınlar için günlük doz 20-30 gram alkol (1-2 bardak)  önerilmektedir. Yüksek doz (günlük 113g alkol ve üzeri) alımı koroner kalp hastalıkları riskini arttırmaktadır" diye konuştu.
Koroner kalp hastalıkları riskinin azalması için en etkili alkollü içecek 'şarap'

Doç. Dr. Hatice Alkan, “Alkol alımının veya şarap tüketiminin, beslenme alışkanlıklarının yanı sıra yaşam tarzına bağlı olarak da değiştiği saptanmıştır. Bu olgu da koroner kalp hastalıklarını farklı şekilde etkilemektedir. Genel olarak sigara kullananlar, yüksek tansiyon, yüksek kolesterolü ve obezite sorunu olanlarda koroner kalp hastalık riski yüksek. Ancak sigara kullananlar, yüksek tansiyon, yüksek kolesterolü ve obezite sorunu olan düzenli bir şekilde ılımlı şarap tüketenlerde, koroner kalp hastalık riski düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Diğer alkollü içkiler ile koroner kalp hastalıkları riski incelendiğinde, şarap tüketiminin bu riskin azalmasında en fazla etkili olduğu ortaya çıkmıştır"
Kırmızı şarap beyaz şaraba göre daha faydalı
Şarapların insan sağlığına fayda etmesinin nedeninin içerisinde bulunan fenolik bileşenler olduğunu belirten Doç. Dr. Hatice Alkan, “Bu bileşenlerin şarapta fazla ya da az bulunmasını etkileyen birçok faktör var. Bu faktörlerin en önemlilerini şarabın yapıldığı üzümün çeşidi, hasat zamanı, üretim tekniği ve yıllanma süresi şeklinde sıralayabiliriz. Kırmızı şarapların üretim sırasında geçirdikleri mayşe fermantasyonu (kabukları ile birlikte fermantasyon ) nedeni ile kırmızı şaraplarda fenol bileşikleri beyaz şaraplara göre 2-8 kat daha fazla olmaktadır" diye konuştu.

“Şarap üretimi artarsa, yararlarından faydalanma oranı da artacaktır"

Doç. Dr. Hatice Alkan, "Şarap ile sağlık arasındaki ilişki günümüzde en popülar konulardan biridir. Türkiye’de yaklaşık 525 bin hektar bağ alanında yılda yaklaşık 3.5 milyon ton üzüm üretimi gerçekleşmektedir. Üretilen üzümlerin yaklaşık %30’u sofralık, %37’si kurutmalık, %30’u pekmez, pestil, sucuk, şıra ve %3 şaraplık olarak değerlendirilmektedir. Türkiye, dünyanın beşinci büyük üzüm üreticisi olmasına rağmen ülkede şaraplık olarak değerlendirilen üzüm miktarı sadece %3’tür. Ülkemiz doğal kaynakları, bağ alanı, iklimi ve coğrafyası ile daha güçlü bağcılık ve şarapçılık merkezi olabilme potansiyeline sahiptir. Bunu değerlendirerek insan sağlığı için önemli adımlar atabiliriz" diye konuştu.

Melis APAYDIN-İZMİR

Üzüm bağlarının verimliliğini artıran akıllı robot

“Bu küçük robot 45 derece eğimli arazilere bile tırmanıp üzüm bağlarının haritasını dahi çıkarabiliyor. Bu aygıtı icat edenler bu durum...