11 Aralık 2011 Pazar

’III. Kanyon Şarap Tadım Günleri’ Başlıyor. Yeni yıl şaraplarınız yılbaşından 15 gün önce Kanyon'da




Şarap sektörünü bir araya getiren en önemli etkinliklerin başında gelen ’Kanyon Şarap Tadım Günleri’nin 3’üncüsü, İstanbul Kanyon’da, 16-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Geleneksel hale gelen ve şarapseverlerin merakla beklediği etkinlik, yılbaşı öncesi şarapseverlere hem şarap üreticilerinin yeni şaraplarını tatma hem de yılbaşı için şaraplarını belirleme şansı verecek.

16-18 Aralık tarihleri arasında Kanyon’da gerçekleştirilecek olan III.Kanyon Şarap Tadım Günleri süresince yapılacak şarap etkinlikleri kapsamında ziyaretçiler, Türkiye’nin önde gelen şarap üreticileri tarafından kurulan tadım standlarında birbirinden lezzetli şarapları, 16 ve 17 Aralık günleri  16:00- 20:00, 18 Aralık Pazar günü ise 14.00-18.00  saatleri arasında tatma fırsatı yakalayabilecekler. III.Kanyon Şarap Tadım Günleri’ne katılacak 18 üretici arasında bulunan Arcadia, Barbare, Büyülübağ, Chateau Nuzun, Diren, Doluca, Gülor, Kavaklıdere, Kocabağ, Küp, Pamukkale, Paşaeli, Selendi, Sevilen, Umurbey, Vinkara, Yazgan ve Yücel markalarının yaklaşık 160 farklı şarabı etkinlik süresince şarapseverlerle buluşacak.

Etkinlik kapsamında Kanyon Bistrot Coco’da ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan ’Şarap Seminer ve Sohbetleri’nde;  yemek ve şarap uyumunun temel kuralları, İtalyan şarapları ve şarapçılığı, yıllandırılabilen ve genç içilmesi gereken şarapların özellikleri, şarapta denge, uzunluk, yuvarlaklık nedir, sommelier, winemaker, önolog kimdir, önoloji nedir gibi konulara yer verilecek.


ETKİNLİK TAKVİMİ :
16 Aralık  2011  Cuma
18:30  III.Kanyon Şarap Tadım Günleri  Açılış  Kokteyli
Yer: Etkinlik alanı
17 Aralık  2011  Cumartesi
17:00   Yemek ve Şarap uyumunun  sırları?
Jean Luc Colin- Önolog
Yer : BISTROT COCO   Kat : G
18:00  İtalyan Şarapları ve Şarapçılığı
Burak Demirel- Önolog
Yer : BISTROT COCO   Kat : G
19:00  Genç ve Yıllandırılabilen şaraplar? Özellikleri, üretimleri, tadım ve servisleri
Saba Açıkgöz - Önolog
Yer : BISTROT COCO   Kat : G
18 Aralık 2011  Pazar
15:00 Şarapların havalandırılması ve servisi
Perran Arıbal – Şarap Eğitmeni
Yer : BISTROT COCO   Kat : G
16:00 Şarapta denge, gövde, uzunluk, yuvarlaklık nedir?
Jean Luc Colin- Önolog
Yer : BISTROT COCO   Kat : G
17:00 Önoloji, Önolog, Winemaker, Sommelier nedir? Kimdir?
Saba Açıkgöz- Önolog
Yer : BISTROT COCO   Kat : G

*Etkinlik süresince her gün; belirtilen saatler arasında  şarap üretici tadım  standlarından  160’e  yakın  şarap tadımı  yapılabilecektir.

Editöre Notlar:


Kim Kimdir?
Jean Luc Colin : Fransa’daki üst düzey eğitimine Nantes Üniversitesinde gıda tarımına uygulanmış bitki fizyolojisi eğitimi (Maîtrise Physiologie Végétale appliquée à l’agroalimentaire Université de Nantes, 1988) alarak başladı. Daha sonra Bağcılık ve Şarapçılık üzerine Bordeaux Üniversitesi’nde eğitimine başladı (Diplôme d’Etudes Approfondies en Ampélologie et Oenologie Université de Bordeaux, 1989) ve bu eğitimini Şarap Uzmanlığı bölümüyle tamamladı (Diplôme National d’Oenologie (Université de Bordeaux, 1990).
Profesyonel hayatına 1990–1991 yıllarında başlayarak Bordeaux (Pessac-Leognan ve Barsac) ve Armagnac'da çesitli şatolarda yardımcı şarap üretim uzmanı olarak çalışan Colin;
1991–2002 yılları arasında Kavaklıdere şarapları AŞ'de şarap üretim sorumlusu olarak çalıştı. Kavaklıdere firmasında, özellikle Türkiye bağcılık ve sarapçılık sektörüne Narince, Öküzgözü, Boğazkere ve Kalecik Karası üzümlerin üretilmesine destek vererek bunlardan yapılan monosepaj şarapların piyasaya sunulmasını sağladı.
2002 yılında Anatolian Vineyards şirketini kurdu ve danışmanlık hizmeti vermeye başladı:
Sevilen 2002–2004 ,Pamukkale 2002–2004 ,Mey – Kayra 2004–2006, Selendi 2002, Yücel Vineyards 2006, Umurbey Şarapları 2006, Diren Şarapları 2006

Perran Arıbal: Ankara'lı olan Arıbal, uzun yıllardır içinde bulunduğu şarap sektörüne; 1997 yılında Kavaklıdere Şarapları A.Ş.’ de Halkla İlişkiler, Eğitim ve Reklam Sorumlusu olarak adım atmıştır. 2005 Şubat ayında emekli olduğu Kavaklıdere Şarapları’nda bulunduğu süre içerisinde hem nihai tüketici hem servis personeli hem de şarap sektörü çalışanlarının eğitiminde farklı tekniklerin yaratılması ve gerçekleştirilmesi, tadım organizasyonları, yeni ürün lansmanları, basın ilişkileri gibi pazarlama ve tanıtım konularında çalışmıştır.
2005 Şubat'ında ise İstanbul'a gelerek, 2007 yılına kadar, sektörde bulunan Napa California Şarapları, Kerme Fransız Şarapları ve Corvus ile tadım, eğitim ve tanıtım konularında sürdürdüğü çalışmalarını Kayra Şarap Akademisi Eğitim Müdürü olarak devam ettirmiştir.
Kasım 2008 itibariyle, tarafsız ve atölye çalışmaları ağırlıklı eğitimler veren "Anatolian Wineyards" ekibiyle birliktedir.
Ocak 2010 tarihi itibariyle Vinovasyon Ltd Şti  kurucularındandır.

Saba Açıkgöz  : 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nü bitirdikten sonra, Bordeaux II Victor Segalen Üniversitesi Önoloji Bölümüne devam ederek Önolog unvanı aldı (Oenologue Diplômé d'Etat Université de Bordeaux 2005).Açıkgöz; üç yıl boyunca Domaine De Cantemerle'de (AC Bordeaux Supérieur) hem bağcılık yönetiminde hem de şarap üretim sorumlusu olarak çalıştı (2003–2005).
Daha sonra Château Gruaud-Larose'da (Grand Cru Classé en 1855) kısa bir süre, fermantasyon yöntem iyileştirilmesinden sorumlu sarap üretim uzmanı olarak çalışan Açıkgöz; 2005 yılında Türkiye'ye dönerek 2005 ve 2006 hasat kampanyaları sırasında Mey AŞ'de Önolog olarak görev yaptı.
Daha sonra Jean Luc Colin ile birlikte çalışmak üzere, 2006 yılında Anatolian Vineyards şirketine ortak olarak, danışmanlık hizmetine başladı.

Burak Demirel  : İtalyan Lisesi’nde öğrenimini tamamladıktan sonra İtalya’ya giden Demirel, 1991-1996 yılları arasında İtalya Ancona Üniversitesi’nde  önoloji ve bağcılık bölümlerini okudu. Stajlarını 1998 yılına kadar , Cantina Sociale del Conero,  Colonnara ve Fattoria della terazza’da üzüm üretimi, bağ geliştirme ve yapımı- şarap üretimi ve yapımı – şarap analiz ve kontrolleri konularında yaptı.
1999 yılında Kavaklıdere Şaraplarında üretim bölümünde görev almak üzere yurda dönen Demirel, .2007 senesinden itibaren Namık Kemal Üniversitesine bağlı Şarap Teknolojisi ve Bağ Teknikleri meslek yüksek okulunda verdiği mesleki derslerin yanı sıra aynı üniversitede serbest öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürüyor. 
Kurucusu olduğu, şarap ve gıda sektöründe faaliyet gösteren ve danışmanlık yapan Der Şarapçılık firması ile halen şarap üreten bir çok üretici firmaya da gerek üretim araçları konularında gerekse üretim danışmanlığı hizmeti vermektedir.

Üzüm bağlarının verimliliğini artıran akıllı robot

“Bu küçük robot 45 derece eğimli arazilere bile tırmanıp üzüm bağlarının haritasını dahi çıkarabiliyor. Bu aygıtı icat edenler bu durum...