17 Ağustos 2010 Salı

Seferihisar'da şarap zirvesi


Türkiye'nin ilk ve tek 'yavaş kent'i (cittaslow) Seferihisar'da 23-24 Eylül'de şarap zirvesi düzenliyor.
Turizm Bakanlığı reklam, promosyon ve sponsorluklara kısıtlama getiren yönetmelik taslağıyla sıkıntılı günler geçiren alkollü içecekler sektörüne el atıyor. Bakanlık, Türkiye'nin ilk ve tek 'yavaş kent'i (cittaslow) Seferihisar'da şarap zirvesi düzenliyor.
Zirvenin davetlilerine gönderilen notta, Seferihisar'ın yavaş şehir konseptiyle geliştirmek istediği 'Slow - Food' (yavaş yemek) kapsamında, 'gastronomik kültürel mirasın' korunmasına atıf yapılarak, zirveyle, 'Geleneksel Türk mutfağında şarabın markalaştırılarak yerinin belirlenmesi'nin amaçlandığı ifade ediliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'nün "Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı" için davetlilere gönderdiği metin, "Bakan adına Genel Müdür Mahmut Evkuran" imzasını taşıyor. 23 Temmuz tarihli davet notunda şu ifadeler yer alıyor: "Türkiye bağcılığının ve şarapçılığının destinasyon olarak ele alınması ve sürdürülebilirlik ilkesi içinde turizm ile ilişkilendirilerek şarabın tanıtım amacıyla kullanılması, 'slow -food' kapsamında bio - çeşitliliğin ve gastronomik kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunarak Geleneksel Türk Mutfağı'nda şarabın markalaştırılarak yerinin belirlenmesi ve geleneksel yemeklerin turistik ürün olarak katma değerinin artırılmasına ve ülkemizin şarap üretimindeki durumunun saptanmasına yönelik olarak Bakanlığımızca 23 - 24 Eylül 2010 tarihinde İzmir/Seferihisar'da 'Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı' düzenlenecektir.
23 - 24 Eylül 2010'daki çalıştayı yapacağınız katkılarla onurlandırmanızı rica ederim."
 Teos'un tapınağında Şarap tanrısı Dianisos'un heykeli var
 Zirvenin ismi de Seferihisar'da bulunan antik İon kenti Teos'tan esinlenilerek, "Teos Bağ ve Şarap Çalıştayı" olarak belinlenmiş. Zirve için Seferihisar'ın seçilmesinin tarihi bir anlamı var. Teos antik kentinin tapınağında şarap tanrısı Dianisos'un bir elinde asası, diğerinde Kantharos (içki kabı) tutan bir heykeli bulunuyor. Dionysos mitolojide asma, üzüm salkımı ile betimleniyor. Elinde üzüm salkımı başında asma dallarından çelenkle görünüyor.Asma, sarmaşık üzüm sıfatları sayılıyor.
Mozaiklerde sarhoş kendinden geçmiş, elinde kantharos (genellikle şarabın içildiği bir kap formu) ile ve ona ayakta durması için eşlik eden tanrılar ile birlikte, bazen de asmaların altında dinlenirken ya da keçisiyle betimleniyor. Coşkunun, mutluluğun ve yaşama sevincinin, üzümle simgelenen şarabın ve şarabın yarattığı sarhoşluğun, taşkınlığın ve sınır tanımazlığın tanrısı kabul ediliyor.

Üretici, gazeteci ve akademisyenler davetli

Turizm Bakanlığı'nın çalıştay için davet ettiği 14 isim şöyle:

1. Gökhan Söylemezoğlu (AÜ)
2. Ertan Anlı (Ankara Üniversitesi)
3. Ersin Doğer (Ege Üniversitesi)
4. Murat Yazgan (Gurme)
5. Mehmet Yalçın (Gazeteci)
6. Alp Törüner (Büyülübağ)
7. Vedat Milor (Gurme)
8. Aylin Öney Tan (Mutfak yazarı)
9. Nedim Atilla (Gazeteci, gurme)
10. Ali Başman (Kavaklıdere)
11. Enis Güner (Sevilen)
12. Orhan Ziya Diren (Diren)
13. Cüneyt Uygur (Kayra)
14. Yasin Tokat (Pamukkale)

Üzüm bağlarının verimliliğini artıran akıllı robot

“Bu küçük robot 45 derece eğimli arazilere bile tırmanıp üzüm bağlarının haritasını dahi çıkarabiliyor. Bu aygıtı icat edenler bu durum...