14 Ocak 2011 Cuma

Avrupa: Kamu otoritesi içki yasağı koyamaz

Gazeteport’un Almanya, Avusturya, Fransa, İsveç gibi değişik  Avrupa ülkelerinde bakanlıklar, belediyeler, ticaret odaları üzerinden yaptığı araştırma, Avrupa’da karayollarında bulunan restoran ve tesislerde, kır düğünlerinde, konserlerde, festivallerde, fuarlarda içki satış ve tüketim yasağı olmadığını gösterdi.

Safile Usul-Gazeteport
Alkollü içki satış ve tüketimi Tütün ve Alkol Piyasası Kurulu’nun önceki gün yürürlüğe giren yeni yönetmelik içki satış ve tüketimini çok çeşitli alanlarda kısıtlıyor. Hükümet yetkilileri yasak konusunda gelen eleştirilere ise, Avrupa’yı örnek göstererek savunma yapıyor. Gazeteport bu nedenle içki satış ve tüketimi konusunda Avrupa ülkelerinde durumun nasıl olduğunu araştırdı. Ortaya çıkan sonuç gösterdi ki, Avrupa ülkelerinde TAPDK tarafından yasak konulan alanlarda bir yasak söz konusu değil. Öte yandan Avrupa ülkelerinde içki satın alma ve tüketme yaşı 18 olarak belirlenmiş. 18 yaşını aşkın yetişkinlerin herhangi bir şekilde ve herhangi bir alanda içki tüketmesi ve bu yetişkinlere yönelik olarak içki satışı yapılmasını engelleyen herhangi bir yasal düzenleme yok. İçki satışı yapan firmaların belediyelerin ilgili bölümünden içki satış ruhsatı alması zorunluluğu var. Ancak içki satış ruhsatı verilmesinde bölgesel, şehirsel, mekansal, mahallesel, sosyal doku vb. nedenlerle bir sınırlama yok. Vatandaşlar bunun yanı sıra marketlerden arzu ettikleri miktarda içki alımı yaparak toplu eğlence ve etkinliklerinde içki içebiliyorlar. Bunun için izin almalarına gerek yok. Viyana Belediyesi Ruhsat Dairesi’nden bir yetkili ise, kır düğünlerinde, festival, konser, fuar vb. etkinliklerde içki yasağının neden olmadığını şu sözlerle açıkladı bize:  


KIR DÜĞÜNÜ İLE EV DÜĞÜNÜ AYNIDIR
“Kır düğünü dediğiniz şeyin ev düğününden bir farkı yoktur. Misafirlerinizi ha evde yaptığınız bir düğünde ağırlamışsınız ha kırda yaptığınız düğünde, fark etmez. Her iki durumda da misafirlerinize arzu ettiğiniz kadar içki ikram edebilirsiniz. Bunu ister marketten aldığınız içkileri bizzat servis ederek veya bu hizmeti bir firmadan satın alarak.  


KAMU OTORİTESİ İÇKİ YASAĞI KOYMAZ
Festivaller, fuarlar, konser gibi etkinliklerde de içki satışı ve tüketimi konusunda kamu otoritesinin koyduğu herhangi bir yasak söz konusu değil. Bu tür organizasyonlarda şahıslar marketten bizzat aldıkları içkiyi tüketebilir veya içki servisini içki satış ruhsatına sahip bir firma yoluyla sağlayabilirler. Kamu otoritesinin buna yasak koyması veya sınırlaması söz konusu olamaz.  


DÜZENLEYEN İSTEMEZSE
Bazı durumlarda, organizasyonlarda organizasyonu yapanlar içki servisi istemiyor. Bu farklı bir durum.  Bu o organizasyonu yapanların tercihi ve bu konuda tercih hakkına sahipler. Ancak bizim müdahalemiz söz konusu olamaz.


OTOYOL TESİSLERİNDE DE SERBEST
Otoyol ve kara yolları üzerinde bulunan restoran, otel ve tesislerde de herhangi bir içki satış ve tüketim yasağı söz konusu değil. Trafikte sürücü olarak alkol kullanımının sınır belli ancak bu sürücünün ehliyet kanunu çerçevesinde uyması gerek bir kural. Otoyol ve karayollarda bulunan tesis ve restoranlarda içki satışı yapmak ve içki içmek yasak değil.”  


GENÇLİK KORUMA PROGRAMLARI
Öte yandan, Avrupa’da gençleri alkol tüketiminden korumak için kampanyalar ve özel programlar yapılıyor. Ekonomik refahın yüksek olması nedeniyle daha geniş bütçelere sahip olan Avrupalı gençlerin kontrolsüz ve sağlığa zararlı bir biçimde içki tüketimine meyletmemeleri için sağlık bakanlıkları ile aile ve gençlik bakanlıkları değişik önlemleri içeren paketler hazırlıyorlar.

Üzüm bağlarının verimliliğini artıran akıllı robot

“Bu küçük robot 45 derece eğimli arazilere bile tırmanıp üzüm bağlarının haritasını dahi çıkarabiliyor. Bu aygıtı icat edenler bu durum...