21 Temmuz 2017 Cuma

Küresel ısınma Fransız şarabını tehlikeye sokunca bilim insanları harekete geçti.




Peki ya önümüzdeki dönemlerde, erken yapılan bağbozumu yüzünden şaraplar daha alkollü ve şekerli olursa ? Tüm dünyaya nam salan Bordeaux şarabı küresel ısınma nedeniyle, başka bir şeye dönüşme, hatta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Küresel ısınma, son 30 yılda bağbozumu tarihlerini 2, 3 hafta geriletti. Bu da, yapılan şarabın kalitesine, tadına ve alkol-şeker oranına direk olarak yansıyor.

Bordeaux bölgesinde, dünyanın farklı yerlerinden getirdikleri 52 üzüm çeşidi üzerinde incelemeler yapan Vitadapt projesi araştırmacıları soruna çözüm bulmak için 2009 yılından bu yana küresel ısınmaya en kolay uyum sağlayan olan üzüm çeşidini bulmaya çalışıyor.

Euronews

Üzüm bağlarının verimliliğini artıran akıllı robot

“Bu küçük robot 45 derece eğimli arazilere bile tırmanıp üzüm bağlarının haritasını dahi çıkarabiliyor. Bu aygıtı icat edenler bu durum...