14 Mayıs 2014 Çarşamba


ABD şarap tüketiminde Fransa’yı geçti




Fransa dünyanın en çok şarap tüketen ülke unvanını Amerika Birleşik Devletleri’ne  kaptırdı.
Uluslararası Şarap Örgütü’nden gelen verilere göre 2013 yılında Amerikalılar şarap tüketimde ilk sıraya yükseldi. Ayrıca dünya şarap tüketiminin 2013 yılında bir önceki seneye göre yüzde 1 gerilediğini kaydeden kuruluş, Amerikan şarap tüketiminde değişme olmadığının da altını çizdi.
ABD’de 2013 yılında yüzde 90’ı yerel olan, 29 milyon hektolitre şarap tüketildi. 28 milyon hektolitre ile Fransa ikinci sırada yer alıyor. Sıralamadaki değişikliğe gerekçe olarak ABD’deki tüketimin geçen seneye göre yüzde 0.5 artması ve Fransızların şarap tüketiminin yüzde 7 azalması gösteriliyor.
San Antonio bölgesinde şarap üreticiliği yapan Antony Riboli, son rakamları değerlendiriyor: “Eskiden şarap çok pahalı ve çok kaliteli bir içecekti. Ve bugün insanları, 20 veya 15 Dolar’a büyük bir şişe şarap alabilirim veya akşam yemekte şarap içeceğim derken duyuyorsunuz. Bunlar şarap sektörünün yeni eğilimleri, ve artık bu şekilde devam edecek. İnsanlar şarabı ulusal bir içecek olarak görüyor artık.”
Uluslararası Şarap Örgütü, Fransa’da beş yıldan bu yana yaşanan düşüşün, yeni neslin şarabı ara ara tüketen bir gençliğin geldiğine işaret ettiğine dikkat çekti. Fransa’da kişi başına tüketim 2002-2011 yılları arasında yüzde 20 gerilerken ABD’de yüzde 17 arttı..
Bugün ise yıllık 46 litre şarap ile Fransızlar kişi başına tüketimde ilk sıradayken, bir Amerikalı yıllık 9 litre şarap tüketiyor
Copyright © 2014 euronews

Üzüm bağlarının verimliliğini artıran akıllı robot

“Bu küçük robot 45 derece eğimli arazilere bile tırmanıp üzüm bağlarının haritasını dahi çıkarabiliyor. Bu aygıtı icat edenler bu durum...