22 Aralık 2011 Perşembe

TAPDK, 2012 yılında uygulanacak tesis kurma, üretim ve proje tadilat izni bedellerini belirledi.

TAPDK, 2012 yılında uygulanacak tesis kurma, üretim ve proje tadilat izni bedellerini belirledi. 2012'de tesis kurma izin bedeli, distile alkollü içki işletmelerinde her bin litre proje kapasitesi başına 58,24 TL; şarap, meyve şarabı, aromatize şarap, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli işletmelerinde her bin litre proje kapasitesi başına 5,80 TL; bira işletmelerinde her yüz bin litre proje kapasitesi başına 291,27 TL olarak hesaplanacak. 

ANKARA (ANKA) - Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) 2012 yılında uygulanacak tesis kurma, üretim ve proje tadilat izni bedellerini belirledi. Buna göre 2012'de tesis kurma izin bedeli, distile alkollü içki işletmelerinde her bin litre proje kapasitesi başına 58,24 TL; şarap, meyve şarabı, aromatize şarap, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli işletmelerinde her bin litre proje kapasitesi başına 5,80 TL; bira işletmelerinde her yüz bin litre proje kapasitesi başına 291,27 TL olarak hesaplanacak.
TAPDK'nın Alkol Ve Alkollü İçki Tesislerinin Haiz Olmaları Gereken Teknik Şartlar, Kurulmaları, İşletilmeleri Ve Denetlenmelerine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin 21. Maddesinin Uygulanması İle İlgili Tütün
Ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 2012 yılında, tesis kurma izin bedeli, distile alkollü içki işletmelerinde her bin litre proje kapasitesi başına 58,24 TL; şarap, meyve şarabı, aromatize şarap, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli işletmelerinde, her bin litre proje kapasitesi başına 5,80 TL; bira işletmelerinde, her yüz bin litre proje kapasitesi başına 291,27 TL olarak hesaplanacak. Başvuru sırasında hesaplanan bedelin dörtte biri, tesis kurma izni verilirken bakiyesi tahsil edilecek. Üretim izin bedeli, kendi projesine ait tesis kurma izin bedeli kadar hesaplanacak. Bu şekilde hesaplanan üretim izin bedellerinin distile alkollü içkilerde 44 bin 719 TL'yi, şarap ve birada 7 bin 638 TL'yi geçmesi halinde, maktuen bu bedeller tahsil edilecek. Proje tadilatı izin bedelinin ise, sadece kapasite artırımı ve ürün çeşitlemesinde, tesis kurma izin bedelinin uygun katları şeklinde hesaplanıp izin verilmeden önce tahsil edilmesi söz konusu olacak.

-ALKOLLÜ İÇKİLERİN TİCARETİNDE HİZMET BEDELİ-

TAPDK'nın Alkol Ve Alkollü İçkilerin İç Ve Dış Ticaretine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 14. ve Geçici 5. Maddelerinin Uygulanması İle İlgili Tütün Ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre alkol ve alkollü içkilerin iç ve dış ticraetinde 2012 yılında hizmet bedeli, aylık satış raporuna göre beher bin litre başına distile alkollü içkiler için 44,72 TL, şarap, meyve şarabı, aromatize şarap, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli için 6,62 TL, biralar için 1,66 TL olacak.

-YÜRÜRLÜKTEN KALDIRMA-

Bu arada TAPDK, Analiz Amaçlı Analitik Saflıkta Etil Alkol Ve Metanol İçin İşleme Tesislerine İlişkin Kurul Kararı Ve Alkol Geri Kazanımı Amacıyla Etil Alkol Veya Metanol İçeren Ürün, Yan Ürün Ve Üretim Artıklarını İşleme Tesislerine İlişkin 17 Ağustos 2005 tarihli Kurul Kararı'nı yürürlükten kaldırdı.(ANKA)

Üzüm bağlarının verimliliğini artıran akıllı robot

“Bu küçük robot 45 derece eğimli arazilere bile tırmanıp üzüm bağlarının haritasını dahi çıkarabiliyor. Bu aygıtı icat edenler bu durum...